Ulkoasun tilaaminen


Ilmaise toiveesi tarkasti tilatessasi verkkokaupan ulkoasun suunnittelua.

Jos olet tilaamassa verkkokaupan ulkoasun suunnittelua ulkopuoliselta tekijältä, haluat varmasti rahoillesi vastinetta.

Miten löytää pätevä ulkoasun suunnittelija? Tässä muutama vinkki:

1. Tutustu yrityksen omiin verkkosivuihin

Jos ulkoasun toteuttaja kertoo kykenevänsä toteuttamaan näyttävän ulkoasun, sen pitäisi näkyä myös yrityksen nettisivuilla.

Kokeile:

  • Toimiiko sivu hyvin eri www-selaimilla (Firefox, Chrome, Internet explorer)?
  • Miten sivu käyttäytyy eri laitteilla (tietokone, tabletti, kännykkä)?

Henkilölle, jolla ei ole kokemusta graafisesta suunnittelusta saattaa helposti tulla tunne, ettei osaa arvioida siihen liittyviä asioita. Ei haittaa, vaikka et tietäisikään graafisesta suunnittelusta paljoa. Luota ensivaikutelmaan – jos tuntuu siltä, että voisit tilata ulkoasun kyseiseltä yritykseltä, ovat he onnistuneet ainakin oman sivustonsa suunnittelussa suhteellisen hyvin.

2. Tutustu referensseihin

Työt kertovat paljon tekijästään. Pätevä ulkoasun suunnittelija esittelee sivuillaan aikaisempia töitään. Niistä saat aika hyvän kuvan siitä, minkä tasoista lopputulosta voit kyseiseltä tekijältä odottaa.

Referensseissä kannattaa huomioida myös niiden toteutusajankohta. Esimerkiksi 2000-luvun alkupuolella toteutettu sivusto ei voi tietenkään vastata nykypäivän tarpeisiin. Toisaalta, jos et löydä uudempia esimerkkejä lainkaan, et voi koskaan olla varma, mihin tekijä kykenee tänä päivänä.

3. Esitä paljon kysymyksiä

Tekijöihin kannattaa ottaa rohkeasti kontaktia. Voit selostaa tilanteesi ja kertoa, mitä olet hakemassa. Siinä kohdin osaava tekijä kyselee sinulta varmasti lisää. Mikäli tuntuu siltä, että yhteistyö voisi sujua ja että tarpeitasi ymmärretään, tilanne on jo aika hyvä ja voidaan siirtyä keskustelemaan tarkemmin työn sisällöstä sekä hinnoista.

4. Aseta tarjouspyyntöön tarkat ehdot

Kun olet löytänyt tekijän ja pyytämässä tarjousta, erittele mahdollisimman tarkasti ne asiat, joita odotat saavasi. Aloita miettimällä, kuinka laajan toteutuksen haluat – kyse voi olla esimerkiksi pelkästä verkkokaupan yläkuvan suunnittelusta tai sitten koko verkkokaupan ulkoasun muokkaamisesta yrityksesi näköiseksi. Se vaikuttaa myös, mitä sinulla on jo valmiina, eli jos sinulla on esimerkiksi valmis hyvännäköinen logo, sitä voidaan hyödyntää verkkokaupan ulkoasun suunnittelussa. Kaikki tieto kannattaa välittää eteenpäin suunnittelijalle.

Tee tilauksessa myös selväksi se, mikä verkkokauppapohja sinulla on käytössäsi, koska eri verkkokauppa-alustoissa tekniset mahdollisuudet ulkoasun toteutuksen suhteen vaihtelevat.

5. Pyydä tarjouksia eri paikoista

Sinulla on varmasti mielessäsi jokin summa, kuinka paljon olet valmis sijoittamaan ulkoasun suunnitteluun. Hinnat eri yrityksillä vaihtelevat, mutta niin vaihtelee myös graafisten suunnittelijoiden työn jälki. Sen vuoksi sinun on järkevää etsiä muutamia sopivia ehdokkaita ja pyytää kaikilta tarjousta työstä. Aina ei kannata lähteä halvimman perässä, vaan katsoa sen sijaan kokonaisuutta, jotta saat sijoittamallasi summalla mahdollisimman hyvän lopputuloksen.

Takaisin