Verkkokaupan kustannukset


Verkkokaupan kustannuksien määrittäminen on haasteellista.

Yksi kysytyimmistä kysymyksistä verkkokauppaa perustettaessa on sen hintalappu. Verkkokauppa on varsin iso kokonaisuus, minkä vuoksi kustannusten määrittäminen voi olla haasteellista. Tältä sivulta löydät tietoa siitä, mitä toimiva kauppa edellyttää ja miten saat selville niiden hintoja.

Heti alkuun haluaisin vielä tarkentaa, että tässä jutussa käsitellään pelkästään verkkokaupan toteutusta ja teknistä ylläpitoa. Jos ajateltaisiin laajemmin koko kuviota, täytyisi ottaa huomioon myös varsinaiseen liiketoimintaan liittyviä asioita, kuten esimerkiksi tuotteiden hankintakustannuksia, toimituskuluja, palkkoja ja hallinnollisia kuluja. Nyt puhutaan siis vain nettikaupasta.

Nettikaupan ylläpitokustannukset

Ylläpitokustannuksiin kuuluu valitsemasi verkkokauppapohjan kk-kulut. Ne ovat palvelusta riippuen joistain kymmenistä satoihin euroihin kuukaudessa. Verkkokauppapohja ei yleensä sisällä verkkotunnusta tai sähköpostiosoitteita, joten niistä tulee väistämättä muutama euro lisäkuluja. Verkkotunnuksen rekisteröinneissä on myös rekisteröinti / uusimismaksuja, joka on com- ja fi-päätteissä yleisesti ottaen alle 20 euroa / vuosi.

Olennaisena osana verkkokauppaan kuuluu verkkomaksut, jotka tilataan myös erikseen maksupalveluntarjoajan kautta. Verkkomaksujen hinta riippuu hyvin paljon siitä, mitä eri maksutapoja tarvitset ja minkä palveluntarjoajan valitset. Jos et ole varma, mitä maksutapoja tarvitset, on hyvä ottaa vähintään pankkinapit, korttimaksut sekä jokin lasku- tai osamaksupalvelu. Nämä kaikki saat yhdellä sopimuksella, esimerkiksi Checkout.fi -palvelun kautta.

Ylläpitokulut, yhteenveto

Perustamiskustannukset

Perustamiskuluihin sisältyy kaikki ne kertaluonteiset kulut, mitä verkkokauppasi pystyyn laittaminen tulee maksamaan. Käytännössä on kaksi asiaa, joihin saatat tarvita ammattilaisen apua: ulkoasu ja sisältö. Ainakin ulkoasu kannattaa tilata ulkopuoliselta, mikäli esimerkiksi kuvankäsittely on sinulle uusi tuttavuus. Ulkoasun suunnittelun tai sisällöntuotannon hintaa on hyvin vaikea arvioida, sillä se riippuu täysin suoritettavan työn määrästä (kuuluuko esim tuotteiden sekä muun sisällön syöttäminen työhön, vai onko kyse vain ulkoasusta tai vaikka logosta). Toteutuksen hinta voi vaihdella muutamasta sadasta jopa tuhansiin euroihin.

Perustamiskulut, mitä sisältyy:

  • Ulkoasun suunnittelu
  • Sisällöntuotanto

Aloita kevyesti (jos voit)

Useimmiten verkkokauppa(sivuston) toteutukseen ei kannata uhrata alussa isoja summia. Varsinkin silloin, jos kyse on pienestä yrityksestä eikä edellytetä integraatiota esimerkiksi yrityksen varastojärjestelmiin. Loputtoman nettisivujen säätämisen sijaan kannattaakin keskittyä alussa oman toiminnan kehittämiseen ja kauppasi mainontaan (jotta saat kävijöitä sivustolle). Sivustoa voi aina myöhemmin kehittää, kun sinulla on siihen käytettävissäsi enemmän resursseja ja aikaa.

Tarkka hinta verkkokauppaprojektille selviää vain ottamalla yhteyttä eri palveluntarjoajiin, kuten esimerkiksi niihin, joihin laitoin linkkiä tuonne ylemmäs. Toivottavasti tästä kirjoituksestani on sinulle kuitenkin jotain apua miettiessäsi, mitä verkkokaupan perustaminen maksaa. Tältä verkkokauppaopisto-sivustolta löydät muuten myös paljon muuta hyödyllistä lisätietoa verkkokaupan perustamisesta.

Kaikki blogitekstit